S’obre la nova exposició permanent del Castell Estada Juvinyà de Sant Joan les Fonts

El primer centre d’interpretació del territori que es va obrir a la comarca de la Garrotxa canvia el seu discurs narratiu per centrar-se més en la història de l’edifici i els seus habitants.

El passat dilluns, dia 23 de juny, es va dur a terme la presentació de la nova museografia del castell de Juvinyà. A la casa forta, monument declarat d’interès nacional l’any 1972, s’hi ha dut a terme un treball de renovació de la seva museografia per adaptar-se millor a les necessitats dels seus visitants.

Si abans la planta baixa ens presentava l’aigua i la lava com a característiques principals del municipi, ara ens porta a un temps anterior al propi castell, quan era molí fariner. L’espai ens presenta el molí, l’ofici del moliner i les seves principals característiques tot mantenint la maqueta del molí, principal atractiu de les visites escolars.

La planta noble centra el seu discurs narratiu al voltant del cavaller i la dama de la casa en època medieval, qui eren, quines tasques desenvolupaven, com es vestien, etc. Una gran novetat d’aquest espai és l’armadura de cavaller que s’hi pot veure, vestuari inspirat a la segona meitat del segle XIV dissenyat i elaborat per Alma Cubrae, col·lectiu dedicat a la recreació històrica a través d’escenografies museístiques i d’espectacle.

La planta segona presenta un canvi substancial en comparació a l’anterior espai, abans dedicat a sala polivalent i exposicions temporals, ara destinat, íntegrament, a explicar-nos quina ha estat l’evolució de la població de l’actual terme municipal de Sant Joan les Fonts, des de la prehistòria a l’època moderna. En aquest espai s’hi poden veure restes procedents dels diferents jaciments realitzats al municipi, algun dels quals encara en actiu com el cas del jaciment del Boscarró.

En conjunt s’ha optat per un disseny actualitzat, clar, adreçat a tot tipus de públic, especialment famílies, en el que s’hi ha reservat també un espai pels més petits, amb vestuari medieval que es poden posar, escuts, espases de fusta, jocs d’encaix, etc. En aquesta ocasió el disseny expositiu de tot el castell ha anat a càrrec del mateix castell de Juvinyà, amb la col·laboració de diferents persones i empreses entre elles l’equip d’arqueòlogues que està treballant actualment al jaciment del Boscarró.

En breu hi ha previst la incorporació de més elements d’inspiració medieval que ens ajudin a entendre com vivien els cavallers, com per exemple una taula amb el seu parament.

L’horari de visita del castell és de dilluns a divendres de 10 a 14h. Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 11.30h. L’entrada a partir d’aquest mes de juliol és gratuïta.

CASTELL 2