Sant Joan les Fonts identificarà mitjançant l’ADN dels gossos als propietaris que no recullin les deposicions a la vía pública

La campanya, que s’aplicarà durant els propers mesos, pretén sancionar els propietaris incívics i posar fi a aquesta problemàtica que fa temps que des del consistori s’intenta eliminar.

La proposta, emmarcada dins d’una nova ordenança de tinença d’animals, s’està treballant per posar en marxa abans de l’estiu. L’alcalde i l’equip de govern no volien aprovar l’ordenança sense abans parlar-ho amb els veïns/es i recollir les seves opinions i suggerències. Així doncs, el passat dijous 22 de març es va mantenir una reunió informativa on van participar més de 60 propietàris/es de gossos del municipi que van escoltar la proposta i van opinar al respecte. Entre els ponents hi havia Òscar Ramírez, director i fundador de Vetgenomics (l’empresa encarregada de l’anàlisi i identificació de femtes), així com també Santi Giraldez, el veterinari de Sant Joan les Fonts que s’encarregarà de fer les extraccions de sang als gossos per enviar al laboratori.

El regidor de governació i comunicació, Josep Roca, ha lamentat que, malgrat les campanyes informatives i de sensibilització que s’han fet des de diferents mitjans de comunicació al municipi, el problema continua vigent.

L’Ajuntament vol culminar amb aquesta campanya, la prioritat de tenir els nuclis urbans i tota la via pública neta de femtes de cànids, evitant així els problemes de salut, convivència i d’imatge que això comporta. Amb la identificació mitjançant l’ADN quan s’iniciï la campanya els propers mesos, els excrements tindran el DNI del propietari del gos. Això permetrà que puguin ser identificats per l’agent cívic corresponent, i l’Ajuntament pugui sancionar-los. Les multes aniran des dels 200€ fins als 500€ depenent de la reincidència en la identificació.

L’Alcalde, Joan Espona, va recalcar a la reunió que aquesta mesura ha estat necessaria donada la gravetat de la situació en què, últimament, tot i els esforços del consistori, no només no han disminuït les femtes, sinó que han augmentat, i per tant la situació ja és intolerable. La nova ordenança que s’està preparant pretén eliminar aquesta xacra dels carrers, plaçes i parcs infantils, així com també millorar la convivència veïnal i la imatge que es dóna als turistes quan visiten el municipi.

 

Com funciona la identifiació mitjançant ADN?

Can-ID és el sistema d’identificació genètica de mostres canines de Vetgenomics per reduir la problemàtica de les deposicions canines a la via pública i la impossibilitat d’identificar gossos robats o abandonats als que se’ls hi ha arrencat el xip físic. El primer pas és que l’Ajuntament estableixi, mitjançant ordenances municipals, l’obligació de censar genèticament els gossos del municipi. Aquest cens es realitzarà a partir de mostres de sang o saliva extretes per veterinaris. A tots els gossos censats genèticament se’ls proporcionarà una xapa identificativa, una prova del civisme del propietari del gos.

Els perfils genètics es guardaran en una base de dades localitzada en un servidor de Vetgenomics que garanteix la seva seguretat fent còpies diàries. Les mostres de femta seran recollides per personal autoritzat per l’Ajuntament, que certifiqui que la mostra ha estat recollida en la via pública.

Quan i com s’iniciarà la campanya?

En aquests moments l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts està treballant en la creació de la nova ordenança, la proposta presentada determina que els propietaris dels gossos tindran dos mesos per regularitzar el cens i dur a terme l’extracció de sang al veterinari (de forma gratuïta), un cop passats aquests dos mesos l’extracció l’hauran de pagar els propietaris.

Paral·lelament al termini gratuït per dur a terme les extraccions un agent cívic voltarà pel municipi informant i comprovant que es vagin fent les extraccions. Un cop hagin passat els primers dos mesos es començarà a anàlitzar les femtes i s’aplicaran les sancions corresponents.

L’ordenança establirà l’obligatorietat de censar tots els cànids del municipi, però l’extracció de sang no serà obligatòria als gossos de caça, els pigalls o els que visquin permanenment albergats en cases de pagès disseminades, i per tant, no passegin mai pels nuclis urbans.

Un cop s’hagi aprovat l’ordenança i passat els terminis pertinents d’exposició pública, es procedirà a iniciar la campanya, es calcula que serà aproximadament a finals del mes de juny.

260318 REUNIÓ VEÏNAL AMB VETGENOMICS 260318 REUNIÓ VEÏNAL AMB VETGENOMICS 2