L’Associació Restructure i el seu projecte de rehabilitació de patrimoni de Sant Joan les Fonts, guardonada als Premis Civisme 2022

El lliurament dels Premis de Civisme 2022, que atorga el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, va tenir lloc el 28 de novembre a El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona, en un acte presidit pel conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, acompanyat pel director general d’Acció Cívica i Comunitària, Xavier Godàs.

Les diverses modalitats d’aquests guardons, convocats per la direcció general d’Acció Cívica i Comunitària, tenen l’objectiu de promoure el civisme des d’àmbits d’actuació ben diversos. El certamen també inclou el Premi Jaume Ciurana a l’actuació cívica juvenil, el Premi Serra i Moret, el Premi als Mitjans de Comunicació, el Premi a la Innovació i el Premi a la Virtut Civil i la Cohesió Social.

En el cas dels Premis Jaume Ciurana a l’actuació cívica juvenil, que enguany han arribat a la 36a edició, distingeixen els grups de joves que hagin realitzat una acció cívica meritòria, voluntària i gratuïta, en algun indret de Catalunya. El treball guanyador d’aquest any ha estat l’associació Restructure pel projecte ReStructure Heritage: rehabilitació del patrimoni a través de l’educació i el lleure.

L’associació ha dut a terme diverses actuacions a Can Viñolas al Molí Fondo de Sant Joan les Fonts, l’església de Sant Julià de Vallfogona del Ripollès i a Les Preses, amb un component social molt important que han tingut com a protagonistes els i les joves.

Irieix Costa va ser l’encarregat de recollir el guardó en nom de l’associació Restructure i va estar acompanyat per l’alcaldessa de Sant Joan les Fonts, Maria Vidal, i pel segon tinent d’alcaldessa, Carles Grèbol.

Conveni amb l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts

L’Ajuntament de Sant Joan les Fonts va signar un conveni amb l’associació ReStructure per organitzar un camp de treball internacional durant la segona quinzena de juliol. Aquesta actuació tenia com a objectiu restaurar el paviment de l’edifici municipal de Can Viñolas, una casa ubicada dins el conjunt industrial de Molí Fondo de Sant Joan les Fonts.

 

Al projecte, que tenia suport europeu, van estar col·laborant joves arquitectes d’arreu de món, que també van aprofitar l’estada per descobrir el municipi i la comarca amb un complet programa d’activitats.

 

Els treballs van consistir en la neteja de l’espai de treball, l’extracció de les rajoles velles i malmeses, la preparació de la subestructura i la col·locació de les rajoles noves. També es va condicionar un altre edifici del Molí Fondo per facilitar les obres de rehabilitació futures que es faran al solar. Els treballs van estar encapçalats per un artesà i mestre d’obres locals amb dècades d’experiència en aquest àmbit per encàrrec de l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts.