L’ABS de Sant Joan les Fonts atén des del mateix centre l’estudi del son

Des de fa unes setmanes la Unitat del Son funciona com una unitat especialitzada que atén els pacients directament a l’àrea bàsica de Sant Joan les Fonts. Fins ara, les poligrafies al domicili es gestionaven des de l’Hospital, però, a partir d’ara, les que fan referència a la població de Sant Joan les Fonts es demanen i es preparen directament al CAP.

Per dotar d’autonomia els professionals de l’atenció primària en aquest àmbit es van formar l’equip d’infermeria i la TCAI. El circuit s’inicia amb la visita la metge de capçalera, que fa un primer test molt breu d’entre un i dos minuts que permet fer un primer cribratge. Si és positiu es deriva a la infermera de primària que és l’encarregada d’explicar al pacient com es col·loca i es retira l’aparell. Habitualment, registren unes set hores de son, de les 23 h a les 6 h.

Aquesta prova és l’exploració més utilitzada per a l’estudi de l’apnea del son i consisteix en fer un monitoratge de les principals constants del sistema respiratori durant el descans del pacient. La poligrafia respiratòria domiciliària permet detectar el flux d’aire pel nas, el ronc, el moviment toràcic i abdominal, la saturació d’oxigen, el pols i la postura quan es dorm, dades indispensables per diagnosticar les alteracions respiratòries del son.

Un cop fet l’estudi, se’ls programa una visita virtual amb el pneumòleg de la Unitat del Son, en un màxim de set dies, que els comunica el diagnòstic. Aquesta dotació i l’autonomia de les infermeres de l’atenció primària incrementarà el nombre de proves anuals, reduirà la llista d’espera, evitarà desplaçaments i permetrà dedicar el temps a les polisomnografies en l’àmbit hospitalari.

FONT I IMATGE: FUNDACIÓ HOSPITAL D’OLOT I COMARCAL DE LA GARROTXA