El V Fòrum de les Viles Florides a Sant Joan les Fonts

Més d’una setantena de persones es van aplegar a Sant Joan les Fonts per celebrar el V Fòrum de les Viles Florides que, sota el títol ‘Tornem al verd’, va debatre sobre les noves necessitats de pobles i ciutats en pro del verd urbà després de la pandèmia. La trobada, que va tenir lloc divendres 20 de maig al Centre Sociocultural del municipi, va començar a les 9 del matí amb una benvinguda institucional a càrrec de l’alcaldessa, Maria Vidal, que va agrair l’assistència i la col·laboració de tothom que hi era present.

La majoria de les persones assistents eren professionals del sector de la flor i de les plantes de Catalunya, així com un bon nombre d’alcaldes i regidors de diversos municipis associats al moviment de les Viles Florides. També hi van assistir Mercè Martínez, presidenta de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya; Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia; i Elisabet Sànchez, directora dels Serveis Territorials de Girona. Tothom estava molt content pel retrobament i va quedar ben palès que la pandèmia ha fet aprendre la importància del verd urbà per a la vida de pobles i ciutats, ja que aquests espais han deixat de ser únicament un sinònim de bellesa per convertir-se en un eix més de la salut, física i mental, de tots i totes. Aquest fet ha permès impulsar la marca de Viles Florides, onze anys després de la posada en marxa del moviment.

La primera ponència va anar a càrrec de representants de Quart de Poblet (València), que van explicar un seguit d’intervencions paisatgístiques sostenibles i útils per a la població, amb la recuperació d’espais molt grans que estaven abandonats o en desús i que s’han transformat en zones verdes i parcs urbans. Tot seguit, ACEDE Catalunya va explicar com aprofitar l’aigua de mar per al reg de jardins i d’hortes. I en acabar, Maria Teixidó, experta en jardineria i guia especialitzada en jardins, va explicar la seva experiència com a guia turística de jardins i parcs urbans, una tendència en alça.

Després de les ponències es va dur a terme una visita guiada a la Ruta de les Tres Colades de Sant Joan les Fonts amb Jordi Zapata i Maria Vidal, que van donar a conèixer indrets representatius del municipi garrotxí. La jornada va cloure amb un dinar amb tots els assistents.