La Canya celebra el 10è aniversari del seu Sant Fermín particular

Enguany es compleixen deu edicions d’un esdeveniment que imita la festa de Pamplona, i que atrau gent de tota la comarca.

Segurament és una de les festes més originals de l’estiu a la Garrotxa, i per això cada any hi participen tantes persones: és el Sant Fermín de la Canya, un esdeveniment que reprodueix els elements més característics de la celebració de Pamplona: els àpats dels grups d’amics, les activitats de reminiscències basques, música de xaranga al carrer, jocs per la mainada, però sobretot la idolatració per Sant Fermí, el “Txupinazo” i “l’Encierro”. Aquí, però, no hi ha bous al carrer, sinó que la gent corre per davant d’unes carretes d’imitació decorades per l’ocasió.

Aquest dissabte 13 de juliol, el Sant Fermín de la Canya compleix deu anys, i manté el seu esperit inicial que l’han portat a convertir-se en referència festiva. La festa arrenca a les 7 h, amb la trobada de tothom qui vulgui participar anant a buscar el sant, que cada any el guarda una família del nucli de la Canya. A les 8 h, es canten els goigs (adaptats), es tira el “Txupinazo” i la gent corre per “l’Encierru” del carrer Antoni Moner. Un cop fet l’esforç, hi ha esmorzar de forquilla a la Cooperativa. I a partir de les 11:30 h, es pot gaudir de l’exhibició de pelotaris, de tall vertical i d’aizkolaris a diversos punts de la Canya, a més de jocs rurals pels més petits. Tot està amenitzat per la Xaranga Damm-er, i Discomòbil la Canya. La furgoteca de Jordi Vilarrasa s’encarregarà de calmar la gana d’aquells qui en tinguin. Organitza la festa els Amics de Sant Fermín de la Canya.

Fotos: Conxita Pararols