SANT JOAN LES FONTS INAUGURA EL MIRADOR ALEXIA PUTELLAS DINS ELS ACTES DEL DIA DE LA DONA

El mirador ubicat al costat del Pont romànic de Sant Joan les Fonts, un dels punts més emblemàtics del municipi, es dirà a partir d’ara Mirador d’Alèxia Putellas, en homenatge a la prestigiosa futbolista del FC Barcelona, considerada la millor jugadora del món. La iniciativa ha sorgit arran d’un projecte de l’alumnat de l’escola Castanyer que s’ha convertit en el conte “Quin nom li posarem?” amb textos de Neus Verdaguer i Il·lustracions de Vidal Rubió, que explica tot el procés.
Així, aquest diumenge 5 de març, s’ha celebrat el “bateig oficial” en un acte que ha reunit la ciutadania i un bon grapat de personalitats, com ara la coneguda dibuixant Pilarín Bayés; Xavier Puig, directiu responsable del futbol femení del Futbol Club Barcelona; Maria Vidal, alcaldessa de Sant Joan les Fonts; Jan Boix i Anna Bosch, de Noel Alimentària, i part de l’equip directiu de l’escola Castanyer.
La futbolista catalana no ha pogut assistir a la inauguració per motius professionals, però ha enviat un vídeo en el qual expressa la seva emoció i agraeix la iniciativa.

Un projecte escolar per combatre el masclisme

L’origen de la proposta va sorgir el 8 de març de 2022, quan per celebrar el Dia Internacional de la Dona el professorat de l’escola Castanyer de Sant Joan les Fonts va animar l’alumnat a treballar un projecte per combatre el masclisme. Cada classe va estudiar la biografia d’una dona considerada referent en un àmbit tradicionalment masculí amb l’objectiu, a part de conèixer les seves vides, de posar el seu nom a un espai del poble. Es va repassar la vida de figures de l’alçada de Pilarín Bayés, Joana Raspall, Roser Capdevila, Núria Picas, Laia Sanz, Fina Puigdevall, Carla Simón i Alèxia Putellas.

Finalment, i després d’unes votacions, l’alumnat va escollir la futbolista catalana.
El procés va ser tan interessant i enriquidor que l’Ajuntament va decidir convertir-lo en un conte, que va encarregar a l’escriptora Neus Verdaguer i a l’il·lustrador Vidal Rubió, ambdós santjoanencs, que s’ha presentat durant l’acte.

Aquest acte s’emmarca dins les jornades de celebració del 8M, que culminarà el mateix 8 de març amb una trobada a la biblioteca municipal Francesc Caula de Sant Joan les Fonts. Sota el nom “Dones amagades”, cinc dones de generacions diferents de la Canya, Begudà i Sant Joan explicaran les seves vivències mentre reflexionen sobre el paper de la dona. Hi participaran la Maria Serra, la Jenny Martín, la Francesca Blanch, la Mariona Masdemont i la Raquel Subirà.