Més bonificacions i facilitats de pagament en les taxes de l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts per al 2024

El Ple extraordinari celebrat a l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts el 26 d’octubre passat va aprovar les ordenances fiscals per a l’any 2024, que es mantenen sense canvis excepte en les partides de l’IBI i la taxa d’escombraries.

En el cas de l’Impost de Béns Immobles (IBI), que no s’incrementava des del 2015, s’ha apujat un 8% per tal de fer front a les despeses del consistori. Cal tenir en compte que, els darrers tres anys, el cost del subministrament elèctric ha augmentat un 59% i el de combustibles (gas i gasoil), un 27%. Un increment que l’Ajuntament ha anat assumint, any rere any, per no haver de repercutir-lo en la ciutadania. Com a novetat, per minimitzar l’efecte de la pujada de l’IBI i facilitar el pagament, l’equip de govern ha decidit fraccionar el pagament en 2 quotes anuals: l’1 de juliol i l’1 d’octubre.

En el cas de la taxa d’escombraries, que depèn del Consell Comarcal de la Garrotxa, s’ha incrementat un 7%, per sota del 7,94% que ha pujat el Consell. Des de l’entrada de l’equip de govern amb Maria Vidal al capdavant, el 2019, a Sant Joan les Fonts aquesta taxa només s’havia incrementat un 4%, mentre que el Consell l’ha anat augmentant fins al 41%, tot seguint els informes i les indicacions del Sigma. Durant aquest temps, aquesta diferència també ha estat assumida per l’Ajuntament.
En aquest cas, s’han aprovat noves bonificacions: d’una banda, queden exempts de pagament les famílies que perceben la renda garantida o l’ingrés mínim vital, mentre que les famílies monoparentals i nombroses rebran un descompte d’un 25% de la taxa.

A partir del 2025, la normativa de la nova Llei de Residus obligarà el consistori a cobrir tot el cost del servei amb la taxa que cobra als contribuents. Per tant, l’Ajuntament no podrà “subvencionar “ part d’aquesta taxa com feia fins ara.