Espectacle de titelles amb consciència a Sant Joan les Fonts

El proper divendres 17 de setembre, a les 16.30, la companyia la Boia Teatre representa ‘La veritat de les princeses’. Un espectacle de titelles que s’emmarca en la campanya “Garrotxa sense violències. Retalla les violències, enganxa les cures” que es representarà a la zona de pícnic de Castanyer.

La lluita contra la violència de gènere, la discriminació lgti-fòbiques i la visibilització de les diferents realitats d’identitat sexual i de gènere que existeixen són alguns dels temes que va tractar la campanya impulsada l’any 2020 pel Consorci d’Acció Social a la Garrotxa sota el títol “Retalla les violències, enganxa les cures”.

Aquesta acció va néixer amb l’objectiu de construir col·lectivament una Garrotxa, i un món, cada vegada més just, igualitari, divers i lliure i fer-ho des de l’alegria, les cures, els afectes i els vincles entre les persones que habitem a la comarca. Per fer-ho, la campanya ens proposa identificar els estereotips, les actituds i els comportaments que generen desigualtats i que portem ben endins i un cop fet aquest pas, retallar les violències de les nostres vides i de les nostres relacions.

Davant de l’èxit de participació que va tenir aquesta proposta i el compromís que van adoptar tots els ajuntaments de la Garrotxa pel seu impuls, a partir d’aquest mes d’agost es posa en marxa una nova edició d’aquest campanya comarcal,  que aquest té com a focus principal un cicle de 16 activitats culturals de diferents formats que ens fan reflexionar sobre els estereotips de gènere, temes LGTBI, homofòbia, assetjament, masclisme… Les propostes són diverses i engloben des de titelles, conta contes, monòlegs, teatre o karaokes, que s’aniran desenvolupant a diferents municipis del territori.

El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa disposa d’un Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) iniciat l’any 1998, el qual ofereix atenció psicològica i assessorament jurídic. Aquest servei fa treball preventiu amb tallers de bons tractes per a dones, oferint un espai de relació i autocura. L’any 2020 es van atendre 216 dones al SIAD i en el que portem de 2021 s’han fet 123 atencions en els programes d’atenció psicològica, grups de bon tracte i assessorament jurídic.

Paral·lelament, l’any 2017 es va crear el Servei d’Atenció Integral (SAI), un servei adreçat a tota la població i molt especialment a aquelles persones que hagin patit, pateixin o siguin susceptibles de patir qualsevol situació de discriminació per LGTBI-fòbia. El SAI va fer l’any 2020 15 atencions i en el que portem de 2021 se n’han realitzat 9.

Algunes dades de la campanya 2020 “Retalla les violències, enganxa les cures”:

  • Repartiment bústia a bústia de 22.500 tríptics informatiu dels serveis d’atenció: SAI i SIAD (Servei d’Informació i Atenció a la Dona) amb explicació de la campanya, acompanyat d’un quadern de joc i cartells per penjar a llocs visibles dels diferents municipis participants.
  • Acció comunitària en format taller o activitats de carrer. Es van fer 13 en total i difoses a través de les revistes municipals.
  • Formació introductòria a personal polític i tècnic sobre polítiques de gènere, en la qual van participar 60 professionals i 29 càrrecs electes.